Sådan passer du på din hund om vinteren

Vinterens sne og kulde stiller ekstra krav til dig som hundeejer, men hvis du tager de rigtige forholdsregler, vil din hund elske vintervejret!

Har du styr på hundeforsikringen? Ellers kan du beregne din pris her: 

Beregn din pris

Vinteren kan være en sjov tid for dig og din hund – I kan lege og motionere i sneen det ene øjeblik, og senere have hyggestunder sammen indenfor i varmen.

Hunde er vidt forskellige og avlet til forskellige formål, og mens nogle hunderacer har en tyk underuld, har andre racer kun dækpels.

Små hunderacer har et større overfladeareal i forhold til deres kropsvægt end større hunde, og det betyder, at de små hunde mister mere varme end de store. Derfor er det vigtigt at tage højde for hvilken race, du har.

Atle C. Strøm er ansvarlig for hundeforsikring i If. Her får du hans bedste tips til en sikker vinter med din hund.

6 tips til en god vinter for dig og din hund

1. Tilpas gåture og aktiviteter efter temperaturen

Er det meget koldt udenfor, kan det være en god idé at gå flere korte ture i stedet for en lang.

Måske kan du udfordre hunden mentalt i stedet for at gå lange ture? Der er mange enkle og sjove tips og tricks til mental stimulering, som ikke kræver store investeringer. YouTube er en fantastisk kanal til inspiration.

Hvad, der er for koldt for din hund, afhænger af, hvad den er vant til, og hvor godt den tåler kulde.

Atle C. Strøm
Atle C. Strøm, ansvarlig for hundeforsikring i If

2. Klæd hunden godt på

Når hunde fryser, vil de ryste, krybe sammen, nægte at gå udenfor og virke utilpasse.

Viser din hund tegn på at fryse, kan et varmt tæppe eller overalls være gode at have. Det kan også være en god idé at give din hund varmt tøj på, hvis du har en hvalp eller en ældre hund, der har helbredsmæssige udfordringer såsom fx skeletproblemer, som ofte bliver værre i kulden.

Når du skal finde noget varmt til din hund, er det vigtigt at tænke på mobilitet og funktion frem for mode. Hunden skal kunne bevæge sig normalt, og det er vigtigt, at tøjet passer, så hunden ikke føler ubehag.

Husk, at uanset temperaturen er det altid vigtigt at blive set i mørket, så brug en refleks!

3. Tjek for frostskader efter hver gåtur

Især poter, øre, hale, patter, testikler og mave er udsat for frostskader.

Hvis du ser tegn på farveændringer eller sår i huden, kan det være tegn på forfrysninger. Det anbefales ikke at gnide hunden varm i sådanne tilfælde, da det kan skade huden. Forfrysninger skal tilses og behandles af en dyrlæge.

Ligger din hund ude i en hundegård, eller holder du pauser på din tur, hvor hunden ligger ned, så tag et liggeunderlag eller et tæppe med, som hunden kan ligge på.

Artiklen fortsætter nedenfor

4. Giv poterne lidt ekstra pleje og behandling

Salt og grus kan få poterne til at tørre ud og blive ømme. Der findes mange hjælpemidler til at undgå ømme poter, såsom sokker og salver i forskellige varianter.

Hvis vejen er saltet, er det en god idé at skylle poterne, når du kommer hjem.

- Lang pels mellem trædepuderne kan forårsage, at der dannes is- og sneklumper. Potesalve kan forhindre dette, og det kan også være en god idé at klippe pelsen, der stikker ud under trædepuderne på behårede racer. Du skal bare passe på, at du ikke klipper pelsen mellem trædepuderne væk, siger Strøm.

5. Klip kløerne oftere

Kløerne skal klippes oftere, når der er sne, fordi de ikke bliver slebet i sneen, som de normalt gør på asfalten. Lange kløer revner og knækker lettere, og kløskader kan være meget smertefulde for hunden.

6. Pas ekstra godt på hvalpen i kulden

- Hvalpe har ikke samme evne til at regulere deres kropstemperatur som voksne hunde, så vær særligt opmærksom på hvalpe. Tiden udenfor skal tilpasses temperaturen. Brug gerne et tæppe eller andet tøj til at holde varmen. Der er heller ikke noget i vejen for at tage på kortere ture og hellere lægge lidt hyppigere luftning ind, råder Strøm.


Senest opdateret den 31. oktober 2024.