5 tips til hundetræning

Få et uforpligtende tilbud på en hundeforsikring på få minutter. 

Beregn din pris

Hvorfor gå op i hundetræning?

Der er flere fordele ved at træne din hund. Fx kan du lære din hund at reagere på kommandoer, så du kan kalde den til dig, få den til at holde sig i ro og lignende. Derudover er hundetræningen med til at lære hunden, at det er dig, der bestemmer og dermed dig, der er dens kobbelleder. Hunden ved, at du hjælper og passer på den.

Ved at stimulere hunden med hundetræning mindsker du desuden risikoen for, at hunden bliver aggressiv over for andre hunde eller børn, at den bliver destruktiv eller får svært ved at være alene hjemme. Hunden vil være tryg, når den ved, hvordan den skal reagere i forskellige situationer.

Du kan lade din hund træne sammen med professionelle trænere, men det er mindst lige så vigtigt, at du inkorporerer hundetræningen i hjemmet.

5 tips: Sådan får du hundetræningen til at give pote

Der er mange forskellige aspekter i hundetræningen, og der er mange måder at gribe hundetræningen an på. Vi vil gerne hjælpe dig godt på vej med 5 gode råd til netop din hundetræning.

1. Din hund har brug for vejledning

Din hund har brug for din hjælp og vejledning, så den ved, hvad den må og ikke må, og hvor den hører hjemme.

Få 5 tips til hundetræningen

Hvis ikke du tager styringen ved hjælp af hundetræning, vil hunden blot agere instinktivt, fx ved at reagere aggressivt på trusler, løbe væk fra skræmmende ting og besørge hvor som helst.


2. Vær konsekvent med din hundetræning

Vil du fx have din hund til at give pote, så giv kommandoen et fast navn – fx "giv pote" – og hold dig til det. Varier ikke udtrykkene, og sig ikke andre ord eller navne samtidig med kommandoerne. Det kan forvirre hunden.

Vær også konsekvent med måden, hvorpå du belønner din hund for veludført hundetræning. Plejer du at give godbidder, så bliv ved med dette. Hvis du kun gør det nogle gange, kan hunden komme i tvivl om, hvorvidt den har gjort noget galt.


3. Giv hunden et udgangspunkt for handling

En af de første lektioner i din hundetræning bør være at lære hunden at sidde pænt på plads. Starter du med at lære din hund at gøre ingenting og ikke reagere på omgivelserne, lærer hunden at fokusere og holde sig i ro.

Herefter kan du lære hunden handlinger som at give pote, komme når du kalder og mange andre kommandoer.

4. Vend tilbage til hundetræningen igen og igen

Bare fordi din hund har lært at komme, når du kalder derhjemme, betyder det ikke, at hunden også kommer, når du kalder efter den i parken. Det er vigtigt, at du er konsekvent med udførelsen af hundetræningen, og at I også træner forskellige steder, så hunden lærer, at træningen er universel.

Som udgangspunkt skal du træne hunden, hver gang den oplever noget nyt, som kan påvirke den forudgående hundetræning.

Nye steder har nye stimuli, som kan begejstre, forvirre eller skræmme. Derfor er tilbagevenden til hundetræningen vigtig, så hunden ved, hvordan den skal opføre sig.


5. Giv ikke efter for bedende hundeøjne

Har du én gang lært hunden en kommando, er det vigtigt, at du efterfølgende fastholder den. Beder du fx hunden springe ned fra sofaen, og den ikke gør det, skal du ikke bare trække på skuldrene og gå videre, selvom det sommetider er nemmere.

Lader du hunden slippe afsted med at ignorere sin hundetræning én gang, vil den forsøge at gøre det igen og igen. Hver gang du er eftergivende over for de bedende hundeøjne, vil du altså give dig selv mere arbejde med hundetræningen fremover.

Artiklen fortsætter nedenfor

Hundetræning med positiv forstærkning

Den mest populære form for hundetræning er positiv forstærkning – dvs. træning ved hjælp af ros og gulerod, i stedet for ris og pisk.

Det er vigtigt at rose og belønne hunden, når den handler rigtigt, og som træner er det vigtigt, at du er konsekvent både med dine kommandoer og din belønningsmetode.

På denne måde bliver hunden tryg, og den kender dine forventninger.

Du skal især være opmærksom på dit tonefald under hundetræningen. Tal roligt, vær tålmodig og undgå at straffe hunden, hvis den gør noget galt. Beløn den hellere, når den gør noget rigtigt.

Typiske fokuspunkter:

  • Hundetræning kan lære hunden at sidde pænt.
  • Hundetræning kan lære hunden at holde sig ved siden af dig.
  • Hundetræning kan lære hunden at komme, når du kalder.
  • Hundetræning kan lære hunden at lægge sig.


Husk hundeforsikringen til hundetræningen

Hvilken type hundeforsikring du har brug for, afhænger af typen af din hundetræning. Hyggetræner du og din hund for jer selv i parken, kan en ganske almindelig hundeansvarsforsikring formentlig dække dit erstatningsansvar, hvis din hund skader andre mennesker, deres ting eller dyr.

Går I derimod til professionel hundetræning, bør du investere i Udvidet ansvar som tilvalg til ansvarsforsikringen. Denne dækker, hvis din hund kommer til at skade fx en hundetræner, som frivilligt udsætter sig selv for fare under hundetræningen.

Senest opdateret den 18. november 2021.