Hunde, hundelopper og loppebid

Få et uforpligtende tilbud på en hundeforsikring på få minutter.

Beregn din pris

Det er især om sommeren og efteråret, at din hund er i fare for at få lopper. Det er i disse måneder, at lopperne yngler og springer op på forbipasserende hunde og katte, hvilket kan blive til stor gene, både for dyrene, men også for dig som hundeejer.


Hvordan opdager du, at din hund har lopper?

Det tydeligste tegn på lopper hos hunde er, at hunden klør sig ofte eller voldsomt. Loppebid kan give en irriterende kløe, og det er derfor oftere loppebiddet der opdages, frem for lopperne selv.

Klør din hund sig, kan du undersøge hundens pels for lopper, loppeekskrementer og loppeæg. Hundelopper er dog hurtige til at flygte, og ekskrementerne og æggene er små, så det kan være svært at opdage lopperne hos hunden.

Du kan med fordel tjekke hundens pels for lopper med en tættekam, og gerne omkring halens rod og lysken, hvor hundelopperne især holder af at gemme sig på hunden.


Hvordan ser lopper ud?

Lopper er nogle små blodsugende insekter på 1,5 - 3 mm, der især lever på hunde og katte. Lopperne er brunsorte med kraftige ben, der gør, at de kan springe over 30 cm, fx når lopperne springer fra græsset og op i hundens pels.

På loppernes ben findes desuden små kroge, som gør, at loppen kan holde sig fast i hundens pels, også mens hunden bevæger sig eller bliver vasket.

De mest almindelige kæledyrslopper i Danmark er kattelopper og hundelopper. Kattelopper er de mest udbredte, da de trives i varmen indendørs og kan leve på både katte og hunde. Hundelopper er noget mere sjældne, da hundelopper kun lever på hunde.

Hvordan med lopper og loppebid på mennesker?

Lopper foretrækker at leve på hunde og katte, men kan også finde på at bide mennesker, selvom lopperne ikke kan formere sig med menneskeblod.

På mennesker findes lopperne ofte på varme, stramme steder, fx i bukselinninger, og lopperne samler ofte deres loppebid samme sted, hvilket kan resultere i generende kløe.

Hold godt øje med lopperne.

Hvad hvis vi har hundelopper i hjemmet?

Den store ulempe ved netop lopper er, at de ikke holder sig til din hund. Faktisk holder lopperne selv sig til hunden, mens både loppeæg, loppelarver og loppepupper gemmer sig i hundens omgivelser.

Når lopperne har lagt æg i hundens pels, drysser disse ned, fx i hundens hundekurv, og når æggene udvikles til larver, gemmer de sig i hjemmet, hvor de forpupper sig i udviklingen fra larve til loppe.

Det er altså sjældent nok at behandle din hund mod lopper, resten af huset skal også have en loppekur.

Artiklen fortsættes nedenfor

Hvilket loppemiddel til hunde skal jeg bruge?

Når du skal udrydde hundelopper, er det vigtigt, at du både behandler hunden og dit hjem med loppemiddel.


Loppemiddel til hunde

Der er flere forskellige loppemidler til din rådighed, når det er tid til at give en loppekur til hund:

  • Spot-on er dråber eller loppespray, som påføres det loppeangrebne område på hunden. Dråberne sætter sig i hudfedtlaget, og udskilles i løbet af 4 uger, hvorefter loppekuren kan gentages. Bemærk, at hunden ikke må vaskes umiddelbart før behandlingen, da det fjerner hudfedtet.

  • Loppeshampoo til hund bruges i badet, og virker i 12-24 timer. Foruden at fjerne hundelopperne, fjerner loppeshampooen også loppernes ekskrementer, som larverne lever af.

  • Tyggetabletter / piller mod lopper til hunde findes i både en kortvarende og længerevarende variant. Den kortvarende loppekur til hund virker inden for en halv time og effekten ophører efter et døgn. Den længerevarende loppekur til hund virker inden for et halvt døgn og holder efterfølgende effekten i flere uger.

  • Loppehalsbånd til hund udskiller et loppedræbende stof og virker i over et halvt år ad gangen. Hundens lopper dør, før de bider, hvilket gør loppehalsbåndet særligt fordelagtigt for hunde med loppeallergi.

Er du i tvivl om, hvilket loppemiddel til hund du skal benytte, kan du henvende dig til din dyrlæge med henblik på at få den bedste loppekur til netop din hund.

Hundelopper i hjemmet

Husk også at give hjemmet en loppekur, når hunden får en omgang mod lopper.

En grundig støvsugning vil kunne tage en del loppeæg, loppelarver og loppepupper – vær særligt opmærksom på de dele af hjemmet, hvor hunden holder til, foruden sprækker og hjørner, hvor larverne kan gemme sig.

Hjælp hunden til at slippe af med lopperne.

Sørg også for at vaske alle tæpper, betræk og puder i vaskemaskinen, og vær indstillet på, at både støvsugning og vask skal gøres flere gange, før hundelopperne er helt udryddet.

Det er også muligt at benytte loppespray i hjemmet, for at komme hundelopperne til livs. Du sprayer blot de områder, som lopperne og larverne menes at opholde sig i, fx på stoffer, mellem gulvbrædder og ved paneler.


Dækker hundeforsikringen loppekur og loppebid?

Hundeforsikringen dækker kun udgifter til behandling og undersøgelse ifm. sygdom eller ulykke, og dækker derfor ikke dyrlægeundersøgelse eller behandling for parasitter som hundelopper, lus, orm eller flåter.

Forsikringen dækker dog behandling og undersøgelse, hvis hunden er blevet smittet med en sygdom af et loppebid, men altså ikke selve loppekuren.

Læs mere om hundeforsikringen

Senest opdateret den 16. november 2021.