Flåt og hund

Få et uforpligtende tilbud på en hundeforsikring på få minutter.

Beregn din pris

Sommeren er skøn for dig og din hund, når I kan nyde udendørslivet med lange gåture i naturen. Men naturen er fyldt med tæger og skovflåter på denne årstid, så din hund risikerer at få flåter på sig, når den leger i det høje græs.

Læs her, hvad forskellen er på flåter og tæger, hvordan du kan undgå dem, samt hvad du skal gøre, hvis hunden får et flåtbid.


Hvad er forskellen på flåter og tæger?

Selvom de ofte forveksles, er der meget stor forskel på tæger og flåter.

Skovflåt

En skovflåt er en blodsugende mide, som hører til gruppen spindlere sammen med edderkopper.

Skovflåter suger blod fra fx hunde og mennesker, som de kan overføre meget alvorlige sygdomme til.

Mennesker kan fx få både centraleuropæisk hjernebetændelse og borrelia, mens hunde også kan få borrelia.

Pas godt på din hund.

Skovflåten er den mest almindelige i Danmark. Skovflåten er meget lille, men når den har bidt sig fast og suget blod i sig fra sin vært, vokser den til ærtestørrelse.

Skovflåten bliver ved med at suge blod fra værten, til den har nok næring i sig til at kunne producere et æg.


Engflåt

Engflåten er relativt ny i Europa, og blev første gang set i Danmark i 2017. Engflåten er større end skovflåten, og den foretrækker det åbne terræn, mens skovflåten foretrækker skove og områder med megen beplantning. 

Engflåten kan være bærer af bakterien Rickettsia Raoultii, som kan give hudinfektioner og sår, foruden parasitten Babesia Canis, som også kendes som hundemalaria. 

Engflåten er meget kulderesistent og kan overleve under vand i flere måneder. 

Tæge

En tæge er et seksbenet insekt, som lever af plantesaft eller andre insekter – og altså ikke blod som flåter. En typisk tæge er kun omkring et par millimeter lang.

Der findes 500 forskellige slags tæger i Danmark, som alle er helt ufarlige for mennesker og hunde.

Der findes dog en enkelt blodsugende tæge, væggelusen – også kendt som "bed bug".

Den slags tæge kan forårsage udslæt hos mennesker. 

Læs mere om væggelus her

Hvilke sygdomme kan en skovflåt overføre til hunden?

Flåt og hund kan være en farlig kombination. En skovflåt kan videregive 4 forskellige bakterier og organismer til hunde, som kan give skovflåtbid symptomer og udvikle sig til sygdom:

Her er der størst risiko for flåter

Mens du selv holder dig på grusstien under gåturen, løber din hund typisk ud i det høje græs eller buskads.

Og det er netop her, hvor vegetationen er høj og frodig, at skovflåten lever under flåt sæsonen.

Det kan fx være ved søer, i skoven, på enge og marker. Skovflåten placerer sig typisk i toppen af et højt græsstrå, så den er klar til at kravle over på en forbipasserende hund.

Husk at tjekke din hund efter gåturen.

Skovflåter bryder sig ikke om kortklippet græs og tørre områder, så din egen græsplæne vil typisk være skovflåtfri område under flåt sæsonen. Det er til gengæld her, i det åbne terræn, at den nyindflyttede engflåt foretrækker at være.

Du skal altså være opmærksom på både din egen og hundens krop, lige meget hvor I færdes, da I kan risikere at møde en skovflåt i skoven og en engflåt på engen. 


Flåtbid - hvordan ser det ud?

Har flåten ikke bidt sig godt nok fast, vil den falde af, før du når at opdage den. Men i mange tilfælde vil du opdage flåter på hunde, når du rører ved dem. Gør det gerne til en vane at gennemtjekke din hund for flåter, når den har været ude i naturen.

Det er nemmest at føle dig frem i hundes pels, da flåterne kan være umulige at se i det tidlige stadie. Det vil typisk være steder med tynd hud, som bag ørerne, ved munden, på maven og i armhulerne, du kan finde flåter.

Sådan fjerner du en flåt

Fjern flåten, så snart du opdager den på din hund. Flåten skal helst fjernes inden for 24 timer, men det kan være svært at se den, før den har suget en vis mængde blod i sig og vokset lidt i størrelse.

Brug en såkaldt flåtfjerner eller tægetang, der griber fat helt nede om flåtens hoved og så drejer eller skubber flåten af.

Det er særdeles vigtigt, at hele flåten kommer ud uden at gå i stykker, da der ellers er større risiko for overførsel af bakterier fra flåt til hund.

Du bør ikke følge gamle husråd om olie, vaseline og margarine, da du risikerer at flåten tømmer sit maveindhold og øger risikoen for bakterieoverførsel.


Middel mod flåter til hunde

Du kan forebygge flåter på hunden med forskellige remedier som halsbånd mod flåter, nakkedråber mod flåter, piller mod flåter og sprays mod flåter, som kan købes både hos dyrlægen og i dyrehandleren.

Tag eventuelt en snak med din dyrlæge om den bedste flåt hund behandling.

Det er altid vigtigt at passe på din hund, både når flåterne lurer i sommerens græs, men også resten af året.

Sørg derfor for at have den rette hundeforsikring til netop din hund og dine behov.

Senest opdateret den 16. november 2021.