Følg din graviditet uge for uge: Graviditetskalender
Har du styr på børneforsikringen? Ellers kan du købe en her!
Guide til din graviditet og fostrets udvikling
Hvor mange uger er man gravid? Hvordan er fostrets udvikling uge for uge? Hvad sker der med kroppen under graviditeten? Hvornår kan du få ultralydsscanning og nakkefoldsscanning? Hvad må jeg spise under graviditeten?
Få svar på disse spørgsmål og mange flere, når vi guider dig igennem de ca. 40 graviditetsuger.
Følg din graviditet uge for uge med en graviditetskalender
Vi har lavet en graviditetskalender, der beskriver fostrets udvikling, og hvad der sker med din krop, mens du er gravid – uge for uge.
Graviditetskalenderen er delt op i 4 sektioner med 10 graviditetsuger i hver: Uge 1-10, uge 11-20, uge 21-30 og uge 31-40. Læs mere om de enkelte uger i graviditetskalenderens sektioner:
Glæd dig over den spændende tid
For de fleste er de ca. 40 graviditetsuger fyldt med både kropslige og psykiske op- og nedture som graviditetskvalme, vægtøgning, babys første spark, hævede ben, forventningsglæde, halsbrand, forstyrret søvn og plukveer, der alt sammen kulminerer i en fødsel, der vender op og ned på din verden.
Selvom du går og glæder dig over familieforøgelsen i de 9 måneder, er der også mange praktiske ting at have for øje, når du er gravid. Og her kan en graviditetskalender være en stor hjælp. Hvornår kan du fx forvente at få morgenkvalme, hvordan udvikler fostret sig og hvornår skal du fortælle din chef den glædelige nyhed?
Graviditeter varierer selvfølgelig fra person til person, men en graviditetskalender giver dig et estimat for, hvornår du kan forvente, at visse ting sker.
Få ro med en graviditetskalender
Hvis du aldrig har været gravid før, vil du muligvis være nervøs og bange for, om alting forløber som planlagt i løbet af graviditeten. En måde at komme disse ængstelser til livs er selvfølgelig ved at snakke med din læge, din partner, din mor eller omgangskreds om det.
En anden måde er at læse en graviditetskalender. Med en graviditetskalender får du et overblik over, hvornår du kan forvente visse udviklinger i din graviditet og barnets udvikling fra æg til foster til barn.
En graviditetskalender kan altså hjælpe dig med at få et indblik i din egen situation, så du ikke behøver spekulere over, om det fx er normalt at have ømme bryster i uge 6, hvornår du skal gå til fødselsforberedelse og hvornår du roligt kan fortælle andre om familieforøgelsen.
En graviditetskalender kan altså give dig ro i sindet, så du nemmere kan glæde dig over graviditeten og den kommende baby.
Lav din egen graviditetskalender
Hvis du har lyst og tid, kan du overveje at lave din egen private graviditetskalender i løbet af graviditeten. I stedet for at forudsige, hvordan din graviditet og barnet udvikles, vil denne type graviditetskalender dels fungere som et nutidsbillede – ligesom en dagbog – og samtidig et tilbageblik på din graviditet til efter du har født.
Du kan fx notere din egen og din maves udvikling, hvordan scanningerne er forløbet, indsætte scanningsbilleder og tanker om navne og lignende i løbet i din graviditetskalender. På denne måde kan du fordybe dig i graviditeten, og så vil det også give dig et sjovt indblik, hvis du kigger graviditetskalenderen igennem, når barnet er fx 5, 10 og 20 år.
Senest opdateret den 1. november 2021.