Jeg er studerende
Mangler du forsikringer?
Mangler du forsikringer?
En uddannelse er en god investering i din fremtid, men selvom selve uddannelsen ikke nødvendigvis koster noget i Danmark, er det ikke gratis at være studerende – langtfra.
Når du studerer på en ungdomsuddannelse eller videregående uddannelse i Danmark, og du er økonomisk trængende, har du mulighed for at få SU (Statens Uddannelsesstøtte).
Du kan ansøge om at modtage SU på minSU, hvorefter SU-styrelsen vurderer, hvorvidt du lever op til kravene ift. at modtage SU.
Er du berettiget til at modtage SU, vil du få SU'en udbetalt én gang om måneden.
Hvor høj din SU er, afhænger bl.a. af din alder, din bopæl og din uddannelse.
Du kan tidligst søge om SU, når du er optaget på en uddannelse og tidligst 1 måned før, uddannelsen påbegyndes.
Derudover skal du være mindst 18 år for at modtage SU på en ungdomsuddannelse, mens der ingen alderskrav er til de videregående uddannelser.
Søger du om SU som 18-årig på en ungdomsuddannelse, kan du tidligst få SU fra kvartalet efter du er fyldt 18 år. Har du fx fødselsdag i april, maj eller juni, kan du tidligst få SU fra den 1. juli.
Du kan søge om SU online på minSU, og det er også her, du ændrer i dine SU-forhold, fx hvis du forlænger dit studie eller holder pause.
Hvor meget du kan få i SU afhænger af flere ting.
Først og fremmest hvorvidt du læser på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse.
Læser du på en ungdomsuddannelse, afhænger din SU-sats af din alder, hvorvidt du bor hos dine forældre, hvornår du er startet på din uddannelse - og i visse tilfælde - dine forældes indkomst.
Se SU-satser for ungdomsuddannelser her
Læser du på en videregående uddannelse, afhænger din SU-sats af, hvorvidt du bor hos dine forældre eller ej.
Se SU-satser for videregående uddannelser her
Det beløb, du må tjene ved siden af din SU, hedder fribeløbet. Tjener du mere end dit tilladte fribeløb, skal du betale SU og eventuelt SU-lån tilbage.
Størrelsen på dit fribeløb afhænger af din situation:
Som studerende kan du få SU i sommerferien, hvis du er indskrevet på din uddannelse over sommerferien, fx hvis du forsætter på din igangværende bachelor- eller kandidatuddannelse.
Du kan også få SU i sommerferien, hvis du studerer på en trindelt uddannelse, fx en bachelor efterfulgt af en kandidatuddannelse. Der er dog 2 krav, du skal leve op til:
Artiklen fortsættes nedenfor
Der er mange måder, hvorpå du som studerende kan få dine penge til at række længere, end du tror.
Som udeboende studerende er du dækket af dine forældres indboforsikring hos os, hvis:
Selvom dine forældres indboforsikring dækker dig, er du dog bedre dækket vha. din egen indboforsikring.
Bor du i et bofællesskab med andre, skal du være opmærksom på, at I hver især skal have en indboforsikring – også selvom du opfylder ovenstående kriterier.
Læs mere om vores indboforsikringer til unge og studerende
Det er desuden en god idé at have en rejseforsikring, så du er sikret på dine rejser, og en ulykkesforsikring, så du er dækket, hvis du fx bliver påkørt eller snubler på gaden.
En anden vigtig forsikring er livsforsikringen - den er især vigtig, hvis du bor sammen med nogen, der er afhængige af dig og din indkomst, fx en kæreste på SU.
Senest opdateret den 30. juli 2019.