Vores bedste råd til at undgå tyveri
Bliv godt dækket ved tyveri med en indboforsikring.
Lommetyve er lynhurtige og fingernemme. Heldigvis kan du med disse få råd gøre det svært for tyvene og undgå at blive offer for tyveri – både hjemme og på ferien.
Skulle du alligevel være uheldig, så er du altid godt dækket med vores indboforsikring.
Undgå tyveri i hverdagen og på ferien med disse råd
I 2023 alene blev der anmeldt mere end 20.000 lomme- og tasketyverier i Danmark (Kilde: Danmarks Statistik). Det svarer til mere end 2 tyverier i timen!
Med så mange tyverier er der god grund til at være på vagt og tage sine forholdsregler, så du forhåbentlig undgår tyveri.
5 gode råd til at undgå tyveri
- Læg aldrig din pung øverst i indkøbsposen eller tasken, og gå ikke med pungen i baglommen. Læg i stedet pung og nøgler i en lukket lomme, så de ikke kan ses.
- Hold altid din håndtaske lukket og hold den tæt ind til kroppen - især når der er trængsel.
- Læg ikke pung og mobiltelefon fra dig på caféborde, butiksdiske og lignende steder. Læg aldrig din taske i indkøbsvognen i supermarkedet.
- Lommetyve elsker trængsel, så pas på, hvor det myldrer med mennesker, fx i tog, busser, ved stationer og til koncerter og lignende.
- Vær opmærksom på, om der er personer, der står unaturligt tæt på dig. Hold øje med dine tasker og lommer, hvis en person umotiveret henvender sig til dig – det kan være en afledning af din opmærksomhed, mens en medskyldig stjæler din pung.
Sådan identificerer du tyven og undgår tyveri
Undgå tyveri og undgå besvær
Selvom du måske har en indboforsikring, som dækker tyveri, er det selvfølgelig altid at foretrække helt at undgå tyveri. Der er nemlig mange praktiske ting, du skal gøre, hvis du skulle være så uheldig at blive offer for tyveri.
Bliver fx din pung stjålet, skal du dels blokere alle dine dankort og bestille nye, du skal bestille nyt sundhedskort og kørekort, og du skal selvfølgelig også ud at købe en ny pung.
For ikke at tale om eventuelle billeder og minder, som det er svært at erstatte. Alt dette besvær kan du undgå, hvis du gør det umuligt for tyven at fuldføre tyveriet - eller tager dine forholdsregler, så tyven slet ikke forsøger at stjæle fra dig i første omgang.
Artiklen fortsætter nedenfor
Undgå tricktyverier
Når mistænkelige fremmede henvender sig til dig, eller opholder sig ubehageligt tæt på dig, er der god grund til at tage dine forholdsregler og passe på dine værdigenstande.
Tricktyve bruger nemlig ofte kreative metoder, der virker uskyldige, men som udelukkende har til formål at gøre det let for dem at stjæle dine værdigenstande.
Du bør derfor altid holde godt øje med dine ting og dine omgivelser, når du færdes i offentligheden.
Her er et par situationer, hvor du skal være særligt opmærksom:
- Hold hånden for tasterne, når du indtaster din kode ved hæveautomater. Nogle tyve prøver at aflure din kode for bagefter at stjæle dit betalingskort.
- Tricktyve arbejder typisk i flok og virker ofte overdrevent hjælpsomme. De siger fx, at du har tabt noget, eller giver dig blomster og skaber forvirring omkring dig, mens du har pung, betalingskort eller telefon fremme. Forstyrrelserne kan gøre dig til et let offer.
Antal anmeldte tyverier i Danmark
Anmeldte forbrydelser | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 |
---|---|---|---|---|
Lomme- og tasketyverier |
14.575 | 14.964 | 19.999 | 20.132 |
Kilde: Danmarks Statistik
Langsigtet forebyggelse af tyveri
- Gør din telefon ubrugelig for tyven: Benyt låsefunktionen og installér en sporingsapp.
- Mærk dit udstyr, så er det svært for tyven at sælge det videre. Læs mere om mærkning af værdigenstande med SmartDNA.
Du kan også gøre brug af sporingschips til fx baggage, dyre cykler og lignende, så du altid har mulighed for at spore dine ting, hvis de skulle blive stjålet. - Registrér dine apparater og gem kvitteringer, hvor købspris, modeltype og serienummer fremgår. På den måde er det meget lettere at anmelde tyveriet til os og politiet.
Er du blevet offer for tyveri?
Husk altid at anmelde tyveriet til politiet først og få gerne en kvittering for anmeldelsen. Bagefter kan du anmelde tyveriet til os.
Sådan dækker vi tyveri
Er du blevet offer for lommetyveri, afhænger din dækning af, hvorvidt du opdagede tyveriet, da det skete:
- Opdagede du ikke tyveriet, idet det skete, kaldes tyveriet "simpelt tyveri". Det kan fx være, at du kommer hjem og opdager, at din taske er skåret op og indholdet er stjålet.
I sådanne tilfælde dækker vi ting som din pung og kreditkort, dine nøgler etc., men ikke kontanter. - Opdagede du selv, eller har du et vidne til tyveriet, er det "åbenlyst tyveri". Her dækker vi også kontanterne.
Din indboforsikring dækker på samme måde i udlandet som i Danmark på rejser af op til 3 måneders varighed, forudsat at du har bagagedækning på din forsikring.
Bliv godt dækket ved tyveri
Det kan være svært helt at undgå tyveri, og det er altid en god idé at have forsikringen i orden, til hvis det uheldet skulle være ude. Med vores indboforsikring er du godt dækket ved tyveri.
Læs mere om vores indboforsikring - eller beregn din pris.
Tyveri i udlandet?
Bliver du udsat for tyveri i udlandet, skal du først anmelde tyveriet til det lokale politi. Husk at få en kvittering, som du kan vise os, når du anmelder tyveriet til forsikringen efterfølgende.
Senest opdateret den 26. februar 2024.