Regler for motorcykelkørekort
Vidste du, at der findes 3 typer kørekort til motorcykler? Og at både størrelsen på motorcyklen og alderskravet varierer fra type til type? Lær mere om motorcykelkørekort her i artiklen.
Styr på MC forsikringen? Hvis ikke, kan du få én her:
3 former for motorcykelkørekort
I Danmark findes der 3 forskellige udgaver motorcykelkørekort, og der gælder forskellige regler og aldersgrænser for de enkelte kørekort.
Udgaverne af motorcykelkørekort er:
Kategori A1: Motorcykelkørekort til lille motorcykel
Der er flest regler forbundet med et motorcykelkørekort til en lille motorcykel, netop fordi kørekortet kun giver mulighed for at føre de mindste udgaver af motorcykler.
Med et kategori A1-motorcykelkørekort får du ret til at køre 2 forskellige typer motorcykler:
- En tohjulet motorcykel (med eller uden sidevogn), med en maksimal motoreffekt på 11 kW, en maksimal slagvolumen på 125 cm, foruden en køreklar vægt på maksimalt 0,1 kW/kg.
- En trehjulet motorcykel eller trehjulet bil med en motoreffekt på maksimalt 15 kW.
Med dette motorcykelkørekort får du desuden ret til at køre lille knallert, stor knallert og quadricykel.
Du kan få et motorcykelkørekort til en lille motorcykel som 18-årig, og du kan allerede begynde at tage kørekortet 3 måneder før, du fylder 18 år.
For at få et motorcykelkørekort til lille motorcykel, skal du som minimum fuldføre teori- og køreundervisning af henholdsvis 29 og 22 lektioner a 45 minutter.
Læs mere om, hvordan du får et motorcykelkørekort længere nede.
Kategori A2: Motorcykelkørekort til mellemstor motorcykel
Denne type motorcykelkørekort gælder både kørsel på de ovennævnte motorcykler, foruden de mellemstore motorcykler:
- En tohjulet motorcykel (med eller uden sidevogn), som har en motoreffekt på maksimalt 35 kW, samt et forhold mellem denne effekt og den køreklar vægt på maksimalt 0,2 kW/kg.
Du kan få et motorcykelkørekort til mellemstor motorcykel som 20-årig - der er dog visse undtagelser, så man i visse tilfælde kan få motorcykelkørekortet allerede som 18-årig.
Læs mere om motorcykelkørekort til 18-årige
Kategori A: Motorcykelkørekort til stor motorcykel
Motorcykelkørekortet i kategori A giver mulighed for at køre på alle de ovennævnte typer motorcykler, foruden de to større udgaver:
- En tohjulet motorcykel (med eller uden sidevogn) i en hvilken som helst størrelse.
- En trehjulet motorcykel eller trehjulet bil med en motoreffekt på over 15 kW.
Du kan som udgangspunkt få et motorcykelkørekort til en stor motorcykel som 24-årig, og derudover findes der visse undtagne betingelser, så du kan få motorcykelkørekortet allerede som 20-22-årig.
Læs mere om reglerne for motorcykelkørekort til 21-årige her
Artiklen fortsættes nedenfor
Hvordan får jeg et motorcykelkørekort?
I Danmark kan du få et motorcykelkørekort gennem teoretisk og praktisk undervisning, hvorefter du skal bestå både en teoretisk og en praktisk prøve.
Man må kun have ét kørekort, så hvis du allerede har kørekort til bil eller lignende, skal du have et nyt kørekort, når du har bestået motorcykelkøreprøven.
Derudover kan du kun få et dansk motorcykelkørekort, hvis du har sædvanlig bopæl i Danmark, eller du kan bevise, at du har opholdt dig mindst 6 måneder i Danmark som studerende.
Husk følgende til din motorcykelkørekort-ansøgning
Selve ansøgningen om motorcykelkørekort indleveres til kommunen, vedhæftet en lægeattest, et bevis for gennemført færdselsrelateret førstehjælp, samt et vellignende portrætbillede på 35 x 45 mm.
Når du afleverer ansøgningen, skal du desuden fremvise dit pas eller tidligere kørekort.
Dette består motorcykelkørekort-undervisningen af
For at få et motorcykelkørekort skal du gennem minimum den lovpligtige undervisning, som gælder for både kategori A1, A2 og A.
Den obligatoriske undervisning bestod i 2018 af:
- 29 teorilektioner
- 4 x 45 minutters lektioner på manøvrebane
- 13 x 45 minutters kørelektioner på vej
- 5 x 45 minutters lektioner på køreteknisk anlæg
Hvilken motorcykelkørekort pris kan jeg forvente?
Der er desværre ikke en fast pris på, hvor meget et motorcykelkørekort koster, da det afhænger af mange forskellige variable.
Prisen afhænger selvfølgelig af, hvilken type motorcykelkørekort du vil have, hvor du tager motorcykelkørekortet rent geografisk, men også hvilken køreskole du vælger.
Derudover afhænger prisen på motorcykelkørekortet også ofte af, hvor længe du er om at tage motorcykelkørekortet, og hvorvidt du er nødt til at tage prøverne flere gange.
Prisen på et kørekort til motorcykel afhænger også af, hvad de forskellige kørelærere inkluderer i deres pakkepriser, men man kan som regel få et motorcykelkørekort for 8.000-12.000 kroner.
Har du kørekort til bil?
Har du kørekort til bil, behøver du ikke at tage det ellers obligatoriske førstehjælpskursus ved tilegnelse af kørekort til motorcykel.
Husk motorcykelforsikringen
Husk, at når du har fået dit motorcykelkørekort og din egen motorcykel, at du også skal have en motorcykelforsikring – det er nemlig lovpligtigt i Danmark.
Du kan læse mere om motorcykelforsikringer her
Motorcykelkørekortets gyldighed
Når du får udstedt dit kørekort til motorcykel, er det gyldigt i 15 år. Hvis du er fyldt 73, 74 eller 80 år, når du får dit kørekort udstedt, er det gyldigt i henholdsvis 3, 2 og 1 år ad gangen. Det er derfor en god idé at holde øje med, hvornår dit motorcykelkørekort skal fornyes næste gang.
Læs mere om fornyelse af kørekort til motorcykel her
Senest opdateret den 20. december 2021.