Sådan undgår du de 4 mest almindelige skader på firmabilen
Alle kan komme ud for et færdselsuheld i forbindelse med arbejdet eller blive udsat for et indbrud i firmabilen, men du kan selv gøre noget for at reducere risikoen.
Herunder finder du de mest almindelige skader på køretøjer – og Ifs bedste tips til, hvordan du undgår dem.
Fakta: De mest almindelige skader
Små tiltag med stor effekt
Ifølge Niels John Nielsen, som arbejder med motorskader hos If Forsikring, er nogle forsikringsskader på erhvervsbiler mere almindelige end andre. De mest almindelige er ukomplicerede glasskader efter stenslag.
– Det lyder måske indlysende, men at holde afstand til køretøjet foran vil spare dig og din virksomhed for mange skader. Med større afstand reduceres risikoen for stenslag, så det bliver helt ufarligt.
Hvis skaden på forruden allerede er sket, findes der enkle tricks, der kan nedsætte risikoen for, at revnen i glasset bliver større. Skader på op til tre cm kan ofte repareres.
– Det findes et praktisk stenslagsplaster, der dækker skaden, indtil du får tid til at få den repareret. Det er desuden en god idé at sætte stænklapper på dit eget køretøj, så du ikke forårsager skade på en andens forrude, siger Niels John Nielsen.
Mange kollisionsskader skyldes stress
Ifølge Ifs statistik over skader på køretøjer er den næsthyppigste skade på erhvervsbiler forskellige former for kollisionsskader.
– At holde afstand i alle situationer er virkelig et godt "lifehack". Hvis du kører 70 km/t, bevæger du dig 20 meter i sekundet. Det giver en bremselængde inkl. reaktionslængde på ca. 28 meter. Det betyder, at hvis du holder dig til tre sekunders-reglen, kan du være temmelig sikker på, at du ikke påkører et andet køretøj, siger Niels John Nielsen.
En vigtig, bagvedliggende faktor i forbindelse med mange kollisioner er ren trafikpsykologi. Man kommer nemt til at tage stress fra arbejdet med ud i trafikken, men det betaler sig ikke at forsøge at indhente tabt arbejdstid ved at køre hurtigere og mere aggressivt. I praksis er det faktisk ikke engang muligt – medmindre der er tale om meget lange strækninger.
– Hvis du kører 10 km/t for hurtigt på en vej, hvor du højst må køre 50 km/t, indhenter du kun et minut på ti kilometer. Hvis du sætter hastigheden op fra 100 til 110 km/t, indhenter du kun 30 sekunder på samme strækning. Det er simpelthen ikke det værd, siger Niels John Nielsen.
Nøglefri biler kræver ekstra påpasselighed
Firmabiler, hvor man ikke skal bruge en nøgle til at låse eller starte bilen, er i de seneste ti år blevet mere og mere almindelige. Det har gjort livet lettere for mange medarbejdere, men samtidig er de kriminelle blevet bedre til at udnytte svaghederne i de nøglefri systemer. Ved at forstyrre bilens låsesystem med radiosendere kan tyve få adgang til dit køretøj uden at bryde ind fysisk.
– Gør det derfor til en vane at låse bilen, når du er i nærheden af den. Hvis du har en moderne, nøglefri firmabil, er det særlig vigtigt, at du tager i dørhåndtaget, inden du forlader bilen. Flere producenter har også lanceret specielle nøglelommer med et lag metal, der beskytter mod den slags "jammere," siger Niels John Nielsen.
Fejltankning kan koste dyrt
En anden almindelig skade sker, når man ved et uheld kommer til at tanke forkert brændstof.
– Ofte opdager man det ikke, før man forsøger at køre ud fra tankstationen. Når det forkerte brændstof begynder at blive pumpet rundt i bilen, kan det føre til omfattende mekaniske skader, fordi motoren bliver hårdt belastet ved fejltankning, siger Niels John Nielsen.
Fejltankninger kan også blive meget dyre for virksomheden, fordi den selv skal afholde reparations- og bugseringsomkostninger. Niels har dog et tip, der er inspireret af, hvordan biludlejningsfirmaer har løst problemet.
– De plejer at have en lille farveprik på nøglen og en farveprik på indersiden af tankdækslet, som begge matcher farvemarkeringen for det rigtige brændstof på tankstationen. Man undgår mange fejltankninger med den slags enkle tricks.
Der findes kun ét middel mod den type hændelser, der skyldes skødesløshed eller utilstrækkelig information: Bedre vaner.
– Man er nødt til at gøre det til en vane i virksomheden, at alle medarbejdere læser det, der står på indersiden af tankdækslet, og sørger for, at oplysningerne stemmer overens med det brændstof, de tanker med, siger Niels John Nielsen.
Beskyt dit værktøj ekstra godt
En almindelig bilforsikring dækker det tilbehør, der hører til selve køretøjet, med undtagelse af ting som tagbokse og børnesæder.
Har du et erhverv, der kræver, at der opbevares udstyr eller værktøj, der er attraktivt for tyve, i din firmabil, er det altid sikrest at tegne en tillægsforsikring for dine ting.
– Det bedste tip, uanset hvilken type virksomhed du driver, er at lade være med at opbevare værdigenstande synligt i bilen. Det gælder ikke mindst håndværkere, der som regel har en del dyrt værktøj og udstyr i arbejdsbilen. For håndværkere kan det også være en god idé at anskaffe en særlig forstærkning af låsen til varevognen, så den bliver vanskeligere at komme ind i.