If arbejder for en bæredygtig og ansvarlig leverandørkæde

Vidste du, at If har gennemgået over 4.000 af sine leverandører for at sikre, at de arbejder ansvarligt og bæredygtigt? Bag disse tal ligger et omfattende arbejde, hvor vi ikke bare identificerer risici – vi opbygger også relationer. En bæredygtig leverandørkæde kræver nemlig begge dele.  

– Det er utroligt inspirerende at se vores arbejde bidrage til forandring. Målet er at hjælpe vores leverandører med at blive endnu bedre. Ikke bare for at mindske risici, men også for at skabe et positivt aftryk på de samfund og miljøer, hvor de opererer, siger Elvira Melin, Sustainability Officer på If.

Sådan fungerer due diligence hos If

If har over 5.000 samarbejdspartnere og leverandører i Norden. Blandt disse arbejder cirka 4.000 med skadeshåndtering, motor- og ejendomsreparationer og sundhed. 

Et digitalt værktøj screener automatisk alle leverandører ud fra faktorer som geografisk beliggenhed og sektor. Værktøjet identificerer også potentielle risici relateret til menneskerettigheder, arbejdsvilkår, miljø og bekæmpelse af korruption. Hvis en leverandør markeres som højrisiko, går If videre med selvevaluering og handlingsplaner for at sikre, at samarbejdet kan fortsætte på en ansvarlig måde.  

– En stor del af vores succes skyldes, at vi ikke bare analyserer, men også støtter vores leverandører. Det er sket, at vi har opdaget, at en leverandører ikke gennemførte regelmæssige sikkerhedsøvelser. Vi tog det op med dem, og de rettede op på de manglende øvelser med det samme, siger Elvira Melin.  

2024 – et år med succes og lærerige oplevelser

I 2024 fortsatte If med at udvikle sit bæredygtighedsarbejde, og antallet af gennemgåede leverandører er mere end firedoblet på to år, fra omkring 1.000 til over 4.000 i dag.  

– Det er en fantastisk følelse at se resultatet af vores arbejde. Men det betyder ikke, at vi er færdige. Vi har identificeret områder, hvor vi kan forbedre os, og fortsætter med at styrke dialogen med vores leverandører, siger Elvira Melin.   

Samtidig ser If frem mod 2025, hvor endnu flere leverandører skal integreres i systemet. Også integrationen med Topdanmark vil løfte bæredygtighedsarbejdet til et nyt niveau.  

Hvorfor er bæredygtighed i leverandørkæden vigtig?

For If er det afgørende at sikre, at samarbejdet ikke bidrager til negativ påvirkning af mennesker og miljø. Men bæredygtighed handler også om at skabe forretningsmæssig værdi. Stærkere samarbejde kan give bedre krisehåndtering og mindre risiko for sanktioner og skade på omdømme.  

– Transparens og samarbejde er nøglen. Ambitionen er at hjælpe leverandørerne med at udvikle deres politikker og processer, snarere end at afslutte kontakten med dem. Det er vejen til reel forandring, siger Elvira Melin.  

Denne strategi vil fra og med 2027 desuden være et krav til større virksomheder i EU gennem CSDDD-direktivet (Corporate Sustainability Due Diligence Directive). 

Folk sidder ved et mødebord

Hvorfor er det så vigtigt med transparens i leverandørkæden?

Forbedring af netop data og information mellem aktører er vigtigt for at identificere og skelne mellem seriøse og useriøse leverandører. Det lægger også pres på leverandørerne om at forbedre deres processer, politikker og arbejde med bæredygtighedsspørgsmål, som igen kan føre til store forandringer. Frem for alt i regioner og sektorer, som halter bagefter.  

Elvira Melin, Sustainability Officer

”Jeg arbejder med bæredygtighedsspørgsmål hos If og har en baggrund inden for sikkerheds- og risikohåndtering samt klima- og bæredygtighedsspørgsmål. Jeg skiftede til If, fordi jeg synes, at forsikringsbranchen har en rigtig spændende rolle i den grønne omstilling, både med at analysere og forebygge risici, men også i forhold til at kunne afhjælpe skader og bidrage til, at samfundet genopbygges på en bæredygtig måde.” 

Billede af Elvira Melin