Helhjertet samarbejde med Hjerte-Lungefonden
If har indgået et samarbejde med Hjerte-Lungefonden i Sverige og elektronikvirksomheden Philips for at få flere hjertestartere ud i boligområder, hvor de fleste hjertestop opstår. Det er et partnerskab, der kommer til at redde liv.
Forestil dig, at du er i dit lokale boligområde og venter på bussen. Pludselig falder personen ved siden af dig om. Du indser, at personen har fået hjertestop, og du skal hurtigt finde en hjertestarter og være tilbage inden for fem minutter. Ville du vide, i hvilken retning du skulle løbe?
Lille chance for at overleve
Hvert år oplever man i Sverige omkring 10.000 pludselige hjertestop andre steder end på hospitalerne. De fleste er med dødelig udgang, kun cirka 6 procent overlever.
Et hjertestop kan ske for alle, uanset hvor gammel eller i god form man er. Mange husker sikkert, da den danske professionelle fodboldspiller Christian Eriksen fik hjertestop under en EM-kamp i 2021. Han var 29 år gammel og i topform. Spilleren var bevidstløs i fem minutter, men han overlevede, fordi der var et lægehold, som var klar til at give hjertemassage (hjerte-lungeredning), og som havde adgang til en hjertestarter.
Det er kun i de færreste tilfælde, at der er en hjertestarter i nærheden. For at give en person den bedste chance for at overleve, hvis vedkommende får hjertestop, er det vigtigt at give hjertemassage med det samme, men også at bruge en hjertestarter til at give elektrisk stød, så hjertet kan starte igen inden for fem minutter. I Sverige går der i gennemsnit 11 minutter, før ambulancen når frem. Det er ikke hurtigt nok.
De fleste hjertestartere er på en arbejdsplads
I Sverige findes de fleste hjertestartere på arbejdspladser, hvor de kun er tilgængelige i arbejdstiden. De fleste hjertestop sker hjemme, men i boligområderne er der langt mellem hjertestartere. For at liv kan reddes, skal der være flere hjertestartere til rådighed, hvor folk bor.
If er gået sammen med den svenske Hjerte-Lungefonden og virksomheden Philips for at øge antallet af hjertestartere i boligområder og for at sætte fokus på, hvor vigtig hjertemassage og hjertestartere er, for at redde liv.
– Som forsikringsselskab har vi en særlig rolle i samfundet. Selvom du ikke er i sundhedsvæsnets system, inden du bliver syg eller udsættes for en ulykke, har vi den samme interesse som kunden: At sørge for, at vedkommende altid bliver rask. Vi er interesserede i forebyggende tiltag. Et af disse er at sikre, at der er hjertestartere til rådighed i de områder, hvor folk rent faktisk bor, siger Kristina Ström Olsson, Ifs nordiske sundhedsstrateg.
Køb hjertestarteren, før der bliver brug for den
Partnerskabet har oprettet en platform, hvor alle kan starte et crowdfunding-projekt i deres eget nabolag. I de succesfulde projekter leveres der en Philips FRx-hjertestarter, et opvarmet udendørs skab samt en fem-årig serviceaftale og forsikring. Hvis hjertestarteren bliver stjålet eller udsat for hærværk, bliver den udskiftet uden selvrisiko.
– Hjertestartere er dyre og skal købes, før der bliver brug for dem. Et opvarmet udendørsskab og en fem års serviceaftale og forsikring koster over 30.000 kroner. For at hjælpe flere initiativer med at lykkes besluttede vi at dække restomkostningerne for hvert projekt, der endte med at indsamle 20.000 svenske kroner i løbet af 2022, forklarer Kristina Ström Olsson.
Platformen blev lanceret i september 2022, og ved årets udgang var der indsamlet mere 600.000 svenske kroner fra 1.300 personer, der gik sammen for at gøre deres kvarterer mere sikre og for at hjælpe hinanden.